Veći porez, veće cene

Bez autora
May 20 2010

Poreska reforma je jedna od glavnih tema razgovora sa Misijom međunarodnog monetarnog fonda. Prema ranijim izjavama ministarke finansija Diane Dragutinović, odustalo se od povećanja poreza na dodatu vrednost sa 18 na 22 odsto, ali se zato razmatra mogućnost da se poveća niža stopa tog poreza od osam procenata, koja se obračunava na osnovne životne namirnice i usluge.Prema zakonu niža stopa PDV-a obrčaunava se za promet ili uvoz osnovnih životnih namirnica - hleba, mleka, brašna, šećera, voća, povrća, mesa, ribe, lekova sa pozitivne liste, đubriva, semena, udžbenika, dnevnih novina, kompjutera, za smeštaj u hotelima, komunalne usluge, gas...

Veći porez, veće ceneMinistarstvo finansija razmatra povećanje niže stope PDV-a koji se obračunava na osnovne životne namirnice i usluge. Veći porez, znači veće cene ili dodatno opterećenje privrede, upozoravaju stručnjaci.

Poreska reforma je jedna od glavnih tema razgovora sa Misijom međunarodnog monetarnog fonda. Prema ranijim izjavama ministarke finansija Diane Dragutinović, odustalo se od povećanja poreza na dodatu vrednost sa 18 na 22 odsto, ali se zato razmatra mogućnost da se poveća niža stopa tog poreza od osam procenata, koja se obračunava na osnovne životne namirnice i usluge.

Prema zakonu niža stopa PDV-a obrčaunava se za promet ili uvoz osnovnih životnih namirnica - hleba, mleka, brašna, šećera, voća, povrća, mesa, ribe, lekova sa pozitivne liste, đubriva, semena, udžbenika, dnevnih novina, kompjutera, za smeštaj u hotelima, komunalne usluge, gas...

Sve u svemu, oko 40 odsto proizvoda ima nižu stopu PDV, tri do četiri puta više nego u drugim zemljama, pa je Ministarstvo finansija najavilo veći porez za neke od njih.

Profesor Ekonomskog fakulteta Milojko Arsić smatra da bi bilo bolje da se poveća opšta stopa poreza, jer ako bi se povećala niža, onda bi se opteretili siromašni.

Druga grupa ekonomista smatra da je bolje povećati PDV za neke od proizvoda iz povlašćene grupe, nego ići na povećanje osnovne stope od 18 odsto. Kažu PDV bi mogao da se poveća za prirodni gas, ulaznice za bioskop i pozorište, računare, publikacije...

"Pretpostavljam da će osnovne životne namirnice - hleb, mleko, meso ostati u nižoj stopi. Ovde se radi o proizvodima koje ljudi moraju da kupuju bez obzira na cenu, a ovi prethodni ne bi toliko uticali na životni standard ljudi", rekao je poreski konsultant Igor Lončarević iz KPMG-a.

Za koje će se promene Vlada odlučiti, znaćemo kada se završe pregovori sa MMF-om.

U najvećem broju evropskih zemalja, PDV je između 19 i 20 odsto. Najniži je u Švajcarskoj 7,6 procenata.

U okruženju, od nas niži PDV ima Crna Gora 17, a najviši Hrvatska 23 odsto.

Svaka zemlja ima različitu listu proizvoda sa manjim porezom u zavisnosti od toga šta se smatra neophodnim za život. Tako je u Švajcarskoj i Austriji i čokolada u grupi proizvoda sa nižim PDV-om.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik